Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Laktační poradkyně z Nemocnice AGEL Jeseník pomáhají maminkám i po propuštění domů

1.8.2024

Začátek srpna patří světovému týdnu kojení. Hlavním tématem letošního týdne kojení je podpora matek v náročných podmínkách. A právě při náročném životním období po porodu mohou ženy využít podporu kvalifikované laktační poradkyně.

Mateřské mléko přináší mnoho nenahraditelných výhod, zejména posiluje zdravý vývoj imunity miminka, také dobře působí na duševní vývoj miminka. „Mateřské mléko obsahuje i protilátky které chrání dítě například před záněty středního ucha, infekcemi dýchacích cest. U kojených dětí se také méně často vyskytuje tzv. syndrom náhlého úmrtí dítěte,“ doplňuje staniční sestra novorozeneckého oddělení Pavlína Vašinová. Kojení je prospěšné i pro matku, napomáhá k rychlejšímu zavinování dělohy, snižuje intenzitu poporodního krvácení a snižuje rizika vzniku rakoviny prsu a vaječníku, cukrovky 2 typu, některých onemocnění srdce a cév nebo řídnutí kostí v pozdějším věku. K praktickým výhodám patří zejména to, že je vždy „po ruce“ a má vždy přesně správnou teplotu na rozdíl od umělé výživy.

Kojení je vnímáno jako přirozený proces, ale některé maminky mohou mít ze začátku potíže, a právě jim mohou efektivně pomoci laktační poradkyně. Všechny sestry na novorozeneckém oddělení se vzdělávají v oblasti laktačního poradenství. Jsou to certifikované laktační poradkyně proškolené laktační ligou. Na oddělení šestinedělí maminkám sestřičky předávají informace, učí je správným technikám a zásadám kojení. „Již při pobytu na oddělení si maminky mohou vybrat svoji laktační poradkyni, která jim, pokud to bude potřeba může pomáhat také po propuštění z porodnice,“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení Pavlína Vašinová.  Dále je v nemocnici AGEL Jeseník a.s. k dispozici nepřetržitá linka laktačního poradenství na telefonním čísle 723 672 771.

Ve čtvrtek 17. října bude kojení a jeho podpora také ústředním tématem v rámci třetího okruhu předporodních přednášek s laktační poradkyní Pavlínou Vašinovou, které pořádá Nemocnice AGEL Jeseník.

Zpět