Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Jak vyzrát na horké letní počasí bez zdravotní újmy u dětí radí zdravotníci z Nemocnice AGEL Jeseník

31.7.2024

V horkých letních dnech by se děti neměly nepřiměřeně vystavovat sluníčku, rodiče by měli dohlížet na pitný režim a dbát na používání pokrývky hlavy a vhodných opalovacích krémů. Kojenci a batolata by na přímém slunci neměli pobývat vůbec. Během dní s vysokými teplotami, které jsou v posledních letech stále častější i u nás, bychom měli volit klidnější činnosti, omezit nebo případně i vynechat náročnější sportovní aktivity.

Problém může nastat i při oblíbeném letním grilování, kdy často není dodržena potřebná tepelná úprava masa. „V letních měsících tak bývají často u dětských pacientů důvodem hospitalizace nebo návštěvy lékaře bolesti břicha, zvracení a průjmová onemocnění, nezřídka související právě s letním grilováním,“ říká Blanka Syrovcová, vrchní sestra dětského a novorozeneckého oddělení

„V létě jsou časté i alergické reakce po bodnutí hmyzem, které se objeví v řádu několika desítek minut v podobě rozsáhlé svědivé vyrážky na kůži, nevolnosti až kolapsu organismu. Těžších alergických reakcí jsme zaznamenali letos mnohem více než v předchozích letech,“ uvádí MUDr. Lenka Rašková, primářka dětského oddělení. Během dovolených, kdy panuje volnější režim, se může stát, že rodiče jsou méně opatrní než v domácím prostředí. Pozor by si měli dávat během dovolené i na zabezpečení léků v cestovních lékárničkách, opatrnosti je třeba i v přírodě. Nutné je zamezit zejména malým dětem v ochutnávání neznámých hub a dalších plodů lesa.

Do Nemocnice AGEL Jeseník přichází v létě častěji i děti s angínou, o letošních prázdninách nejsou vzácností ani laryngitidy, bronchitidy nebo zápal plic. Častým vznikem těchto zdravotních potíží je teplotní šok organismu v důsledku nesprávného nastavení a využívání klimatizace v budovách i automobilech.

Zpět