Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Začátek prázdnin se v Nemocnici AGEL Jeseník projevil zvýšeným množstvím úrazů. Pozor by si měli dát především cyklisté

17.7.2023

Start letních prázdnin na chirurgické ambulanci Nemocnice AGEL Jeseník každoročně znamená zvýšenou četnost úrazů. V období mezi 1. a 10. červencem ošetřil personál ambulance celkem 351 pacientů. Slunečné počasí i volné dny v podobě státních svátků či dovolených motivují lidi k výletům a sportovním aktivitám, kde může mít nepozornost či přecenění vlastních schopností bolestivé následky.

Průměrně 35 pacientů denně ošetřili během prvních deseti červencových dní lékaři a sestry na chirurgické ambulanci Nemocnice AGEL Jeseník. Odpovídá to každoročnímu trendu zvýšeného provozu na začátku prázdnin, kdy si děti i dospělí užívají letních radovánek. Nejfrekventovanějším typem úrazů byly zlomeniny kostí v horní polovině těla, což souvisí se sportovními aktivitami jako je jízda na kole či kolečkových bruslích, kterým se lidé během dovolené ve zvýšené míře věnují.

Skladba úrazů má i svá regionální specifika – na Jesenicku ji ovlivňuje například přítomnost populárních stezek pro horská kola, kde bohužel častěji dochází k nehodám. "Při úrazech na stezkách hraje roli zejména přeceňování svých sil a schopností. Cyklistika je toho zářným příkladem – když člověk neodhadne náročnost terénu a nepřizpůsobí mu styl své jízdy, často končí právě u nás na ambulanci," předává zkušenosti z praxe vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Veronika Škodová. "Nejzávažnější úraz začátku prázdnin se stal právě na cyklistických trailech. Mladá cyklistka při pádu dopadla na řídítka a způsobila si rozsáhlou kontuzi jater. Musela být hospitalizována na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, v současné době je již v rekonvalescenci na chirurgickém oddělení," dodává Veronika Škodová.

Kromě cyklistů ošetřovali během prvních prázdninových dní na chirurgické ambulanci Nemocnice AGEL Jeseník například i motokrosového jezdce, který se zranil přímo při závodě, či malého chlapce, který si na koupališti sednul na střep. Řadě úrazů se ovšem dá účinně předejít. "Efektivní je používání chráničů při sportu, což řada lidí podceňuje. Typicky při jízdě na kolečkových bruslích by nošení správných ochranných pomůcek zamezilo řadě zlomenin zápěstí. S každým úrazem je také spojena určitá míra nepozornosti – vyplatí se tedy být obezřetný a ohleduplný vůči svému okolí," uzavírá problematiku Veronika Škodová.

Zpět