Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Do Jeseníků bez obav: Rekreační dialýza v zařízeních Nemocnice AGEL Jeseník umožňuje pacientům komfortní turistiku

28.6.2023

Pacienti se závažným onemocněním ledvin dnes již nemusí být odkázáni na neustálou blízkost hemodialyzační stanice ve svém bydlišti. Díky tzv. rekreační dialýze, již nabízí jak Nemocnice AGEL Jeseník, tak její detašované pracoviště Dialýza Šumperk, mohou lidé s nemocnými ledvinami poznávat krásy České republiky, rehabilitovat v lázeňských zařízeních či navštěvovat příbuzné.

Právě Jeseníky jsou v letních i zimních měsících k turistice jako stvořené. Krásná příroda, horské chaty, dlouhá tradice lázeňství i řada historických památek patří mezi hlavní lákadla regionu – a odpírat si je nemusí ani ti, jenž jsou přechodně či trvale odkázáni na dialýzu ledvin. Fenomén dialyzační turistiky začíná být mezi pacienty čím dál populárnější – a svědčí o tom i data, která jesenická a šumperská dialýza nasbíraly. Nemocnice AGEL Jeseník evidovala ještě v roce 2020 6 přespolních pacientů, následující dva roky jich už ovšem bylo pokaždé 15. Ještě více pacientů využívá služeb pracoviště nemocnice na druhé straně jesenických hor v Šumperku. Roku 2020 přicestovalo 14 pacientů, v roce 2021 jich bylo 19 a v loňském roce 18, přičemž jeden z klientů z pracovních důvodů využívá služeb dialýzy od května do října každým rokem.

Alfou a omegou je v případě rekreační dialýzy včasné objednání, což potvrzuje i staniční sestra hemodialyzační stanice Nemocnice AGEL Jeseník Jarmila Koryťáková. "Jakmile pacient již zná termín dovolené, může se nahlásit i měsíc dopředu. Platí zásada – čím dříve, tím lépe. Týden předem pak na svém mateřském středisku řekne sestřičce o předpis, podle něhož jej posléze budeme dle jeho individuálních potřeb a parametrů dialyzovat," přibližuje postup. Rekreační dialýzu hradí pacientovi kompletně zdravotní pojišťovna, dokonce má nárok na bezplatný převoz dopravní zdravotní službou, například z rekreačního střediska.

Vzácně se stává, že služeb rekreační dialýzy využijí i pacienti ze zahraničí. Dialýza Šumperk například eviduje pacienta, který létá za rodinou až z dalekého New Yorku. V Nemocnici AGEL Jeseník zase mají opakované zkušenosti s lidmi z Německa, kteří zde pátrají po kořenech svých předků. Největší zájem o rekreační dialýzu bývá právě v prázdninových měsících a o vánočních svátcích. Jedinou potenciální bariérou se tak může stát především vytíženost zařízení, kdy například mohou být naplněna místa na dlouhodobé rekreační dialýzy a zbydou pouze kapacity na kratší dialýzy o 1 – 3 výkonech. Stačí se včas informovat – a ochotný, profesionální personál jesenické i šumperské dialýzy bude maximálně nápomocen k tomu, byl lidé mohli strávit krásnou dovolenou v podhůří Jeseníků.

Zpět