Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Jeseník si připomněli Světový den dárců krve svátečním odběrem

16.6.2023

Ve čtvrtek 15. června se na hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice AGEL Jeseník uskutečnil sváteční odběr krve ku příležitosti o den dříve připomínaného Světového dne dárců krve. O životodárnou tekutinu se nezištně a ochotně podělilo 37 dárců, přičemž byli všichni odměněni malým dárkem. Okolo Nemocnice AGEL Jeseník existuje stabilní komunita dárců krve, vítán je však každý, kdo by chtěl jejich řady rozšířit.

Světový den dárců krve se každoročně slaví 14. června. Slouží nejen jako připomínka těch, kteří obětují svůj čas, energii a pohodlí pro to, aby se podělili o svou cennou krev a pomohli tak zachraňovat lidské životy, ale také jako osvěta těm, kteří svou účast v řadách dárců teprve zvažují. Hematologicko-transfúzní oddělení při této přiležitosti uspořádalo další z řady svátečních odběrů, který se opět setkal se silným ohlasem. Ve čtvrtek 15. června dorazilo celkem 37 dárců (17 mužů, 20 žen), kteří dohromady darovali přes 17 litrů krve. Rekordman mezi dárci si připsal již svůj 102. odběr! Nejen on, ale každý z dárců obržel jako pozornost čokoládu s jesenickým motivem a klíčenku či masážní srdíčko dle svého výběru. "Tentokrát se nedostavil žádný prvodárce, ale platí, že se zájemci o darování krve nadále průběžně hlásí," upřesnila zástupkyně vrchní sestry hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Lenka Motlochová.

V roce 2022 provedli na transfúzním oddělení Nemocnice AGEL Jeseník 1477 odběrů, připravili 877 trasfúzních jednotek a přivítali 34 prvodárců, což představuje utěšená čísla. Přesto je však po dobrovolnících ochotných darovat krev stále poptávka – nedostatkové jsou zejména krevní skupiny A-, 0- a 0+. Dárcem krve se teoreticky může stát každý mezi 18 – 65 lety, v praxi ovšem existuje řada omezení sloužící k ochraně zdraví dárce i příjemců. V obecné rovině je lze nalézt například na webových stránkách nemocnice (https://nemocnicejesenik.agel.cz/pracoviste/oddeleni/transfuzni-oddeleni/informace-pro-darce/kdo-a-kdy.html), ovšem nejlepší je domluvit si schůzku přímo na oddělení na telefonním čísle 584 458 383 nebo 584 458 935 a dorazit na vstupní pohovor, který vyřeší všechny případné nejasnosti.

Dárcovství krve je záslužnou činností, za niž nevzniká nárok na honorář, neznamená to ovšem, že by byla zcela bez benefitů. Dárce má v den odběru nárok na placené volno od zaměstnavatele a uhrazení jízdného sloužící k dopravě na odběrové místo. Může uplatnit výraznou slevu za základu daně z příjmů činící až 3000 Kč za každý odběr. Rozvětvený systém benefitů pro dárce krve nabízí také zdravotní pojišťovny. V neposlední řadě dělají i na transfúzním oddělení Nemocnice AGEL Jeseník vše pro to, aby se dárci cítili příjemně a měli čas a prostor pro regeneraci po odběru, což se projevuje například na kvalitě poskytovaného občerstvení zdarma. "Dárcům nabízíme klobásku či koláček, obojí regionální výroby. Na výběr mají také ze širokého sortimentu nápojů," s úsměvem uzavírá Lenka Motlochová. Je jasné, že motivací pro darování krve není koláček – ovšem "bezjemenní hrdinové," jimiž dárci krve jsou, si zaslouží každý výraz poděkování a vděku, jaký jim nemocnice i společnost obecně může poskytnout.

Zpět