Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Jeseník dokáží pomocí ozonoterapie účinně a šetrně léčit bolest zad

5.6.2023

Radiodiagnostické oddělení Nemocnice AGEL Jeseník nově nabízí pacientům trpícím bolestmi zad alternativu k periradikulární terapii (PRT), tedy kořenovému obstřiku směsí anestetika, kortikoidu a jodové kontrastní látky. Při ozonoterapii je léčivou složkou směs medicinálního kyslíku a ozónu. Pro tento účel byl zakoupen přístroj OZO 2 FUTURA PLUS v ceně zhruba půl milionu korun.

S chronickými bolestmi zad se v dospělém věku podle některých odhadů potýká až třetina dospělé populace. Často se jedná o vleklé obtíže, které pacienta značně omezují v pracovním i osobním životě. MUDr. Yiannakis Lefas z Radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník nabízí vybraným pacientům možnost využít novou metodu, která má významný potenciál ulevit jejich trápení se zády.

Technicky se ozonoterapie neliší od periradukulární terapie (PRT). Také v tomto případě je pacientovi pod CT navigací zavedena jehla do páteřního kanálu, avšak místo směsi anestetika a kortikoidu lékař pacientovi aplikuje směs medicinálního kyslíku a ozonu. Tato směs umí efektivně potlačovat bolest, otok i zánětlivé projevy. Typickými indikacemi ozonoterapie jsou vyhřeznutí meziobratlové ploténky či komplikace po chirurgické léčbě, dá se ovšem aplikovat i při bolestech způsobených artrózou a dalších dlouhodobých bolestech zad, které již nereagují na konzervativní léčbu. "Pacienta k provedení ozonoterapie musí doporučit specialista z řad neurologů, ortopedů či rehabilitačních lékařů, definitivní rozhodnutí je na radiologovi, který na základě CT vyšetření bederní páteře posoudí, zda je u daného pacienta výkon technicky proveditelný,“ dodává primářka RDG oddělení MUDr. Jana Vašíčková.

Účinnost ozonoterapie činí dle odborné literatury 70 až 80%, kdežto u PRT terapie se pohybuje okolo 50 až 60%. "Ozonoterapii navíc lze použít v případě, kdy je pacient alegrický na některou ze složek obstřiku či kontrastní látku. Ozón se snadno se rozptýlí do tkání a sám se chová jako kontrastní látka, není tedy třeba kontrastní látku přidávat. Narozdíl od PRT nemusí být pacient nalačno, může přijít bez doprovodu a po provedení tohoto časově nenáročného výkonu je mnohem dříve plně provozuschopný," doplňuje výčet benefitů primářka Vašíčková.

Aplikace ozonu bohužel není hrazena zdravotními pojišťovnami, cena jedné aplikace v Nemocnici AGEL Jeseník vyjde na 500 Kč. V republikovém srovnání se ovšem jedná o mimořádně příznivou cenu. Zásadní je, že ozonoterapie dokáže pacientům ulevit od obtíží na dlouhé měsíce až léta a významně jim zvýšit kvalitu života tam, kde jiné metody selhaly.

Zpět