Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Nemocnice AGEL Jeseník u porodů císařským řezem aplikuje novinky a sleduje trendy

24.4.2023

Duben je mezinárodní organizací ICAN každoročně vyhlašován měsícem císařských porodů s cílem poskytnout nastávajícím maminkám osvětu ohledně specifik porodu císařským řezem. Zkušenosti s porody císařským řezem mají také na gynekologicko – porodnickém oddělení Nemocnice AGEL Jeseník, kde se snaží císařské porody provádět jak maximálně šetrně po medicínské stránce, tak vstřícně vůči nastávajícím rodičům za pomocí moderních metod i individuálního lidského přístupu.

V Nemocnici AGEL Jeseník se aktuálně uskutečňuje císařským řezem zhruba čtvrtina porodů. V porodnici tak běžně rodí přirozenou cestou i maminky po císařském řezu a zvládají zde také porod plodu natočeného koncem pánevním ("zadečkem napřed") u vícerodiček. Pokud je však nastávající mamince císařský řez indikován, na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice AGEL Jeseník se jí dostane maximální péče před, během i po výkonu. Samozřejmostí je doprovod tatínka a jeho přítomnost u porodu císařským řezem bez jakéhokoli poplatku.

Na porodnickém oddělení je k dispozici nadstandardní rodinný pokoj, kde mohou oba rodiče i s miminkem být společně, čehož je v případě porodů císařským řezem poměrně hojně využíváno. Klíčovou součástí dnešních porodů je bonding, kdy je bezprostředně po porodu miminko s nepřerušeným pupečníkem přiloženo na hruď matky, což pomáhá prohloubit vzájemné pouto a emocionální vazby. Bonding je v Nemocnici AGEL Jeseník možný i po porodu císařským řezem – a v případě, že se na něj maminka po zákroku necítí, může jí automaticky zastoupit i tatínek.

Mnoho rodiček může mít z porodu císařským řezem obavy, zejména kvůli tomu, že má z podstaty invazivní charakter. V jesenické porodnici však dělají vše pro to, aby zákrok proběhl co nejrychleji a s minimálními následky. "Používáme atraumatickou metodu vybavení plodu, což je technika, při které je dítě většinou do minuty až dvou venku. Tato technika je zaměřena na to, aby nastalo co nejmenší poškození cévního a nervového zásobení břišní stěny," upřesňuje primářka gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice MUDr. Jana Chrastinová. Sestřičky z gynekologicko-porodnického oddělení navíc aktuálně absolvují školení na tejpování a masírování jizev po porodech, tudíž ani z kosmetických následků výkonu není třeba mít strach.

Nejlepším důkazem toho, že porody císařským řezem v Nemocnici AGEL Jeseník nejsou strašákem, jsou pak zdravé děti a spokojení rodiče. "Minulý týden jsme například císařským řezem rodili dvojčata – kluky o hmotnosti 2,30 a 2,50 kilogramu. Císařský řez byl v tomto případě naplánován, ale porod probíhal v akutním režimu. Jak personál, tak rodiče to zvládli úplně perfektně," dodává na závěr s úsměvem primářka Chrastinová.

Zpět