Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Velikonočního odběru krve se v Nemocnici AGEL Jeseník zúčastnilo 42 dárců

6.4.2023

Na hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice AGEL Jeseník bylo ve čtvrtek 6. dubna nebývale rušno. Velikonoční výzvu k darování krve vyslyšelo celkem 42 dárců, mezi nimiž se kromě prvodárců vyskytl také nezvykle vysoký počet jubilantů. Kromě dobrého pocitu z vykonání prospěšného skutku si odnášeli také dárek v podobě velikonočního perníčku.

Sváteční odběry krve na hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice AGEL Jeseník obvykle provází hojná účast, avšak Velikonoční odběr krve lze hodnotit jako mimořádně úspěšný. Na Zelený čtvrtek 6. dubna se dostavilo celkem 42 dárců, kteří dohromady darovali bezmála 20 litrů krve. Kromě obvyklého občerstvení dostali tentokrát dárci navíc sladkou odměnu v podobě perníkového velikonočního zajíčka. Někteří zároveň využili "bonusu" v podobě bezplatného testu z krve na onkologické onemocnění prostaty či vaječníků. Dárci krve jej mohou využít jedenkrát ročně, jinak je pro veřejnost zpoplatněn.

Překvapením byl nejen hojný počet těch, kteří se rozhodli podstoupit chvíli nepohodlí a darovat život zachraňující tekutinu, ale také to, že se tentokrát v jeden den sešel nezvykle vysoký počet jubilantů. Dva dárci přišli darovat krev podvacáté, tři počtyřicáté, dva pošedesáté, jeden po osmdesáté a jeden z dárců dosáhl dokonce úctyhodného počtu sta odběrů. „Nejštědřejší dárce, který se Velikonočního odběru účastnil, má za sebou již sto jedna odběrů. V řadách dárců krve jsme naopak přivítali dva prvodárce," doplňuje zástupkyně vrchní sestry hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Lenka Motlochová

Nemocnice AGEL Jeseník si váží každého, kdo překoná strach, ostych či diskomfort a obětuje svůj volný čas a energii k tomu, aby darováním vlastní krve pomohl k záchraně lidských životů. Kdo by chtěl řady dárců rozšířit, může se dostavit každou středu mezi 8. - 11. hodinou osobně na hematologicko-transfúzní oddělení sídlící v přízemí pavilonu A jesenické nemocnice, případně si domluvit schůzku telefonicky na číslech 584 458 383 nebo 584 458 935. „Aktuálně nedostatková je především krev ze skupin A-, 0- či 0+, vítán je ovšem každý dárce bez ohledu na skupinu," upřesňuje Lenka Motlochová. Další speciální odběrový den je plánován na červen ku příležitosti Světového dne dárců krve, není třeba ovšem čekat na něj – rozhodnutí zachraňující životy můžete učinit klidně dnes.

Zpět