Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Velikonoce v Nemocnici AGEL Jeseník ve znamení pestré výzdoby i jídelníčku

4.4.2023

Blížící se Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky v roce. Nemocnice AGEL Jeseník funguje i ve svátečním čase na plné obrátky, pobyt pacientům i práci personálu však zpříjemňuje řada milých drobností.

Návštěvníkovi Nemocnice AGEL Jeseník zvedne náladu již příchod do vestibulu. Ku příležitosti svátků jara totiž děti a učitelky z jesenické Modré školky připravily novou výzdobu na motivy známé dětské říkanky "Polámal se mraveneček". Posezení u stolků před kantýnou je tak hned o něco příjemnější. Velikonoční výzdoba zdobí také další oddělení – na dětském se o ni postarali malí pacienti ve spolupráci s učitelkami zajišťujícími denní výuku, prostory LDN zkrášlil ve volném čase sám personál.

Oproti očekávání nepřináší velikonoční svátky výraznější výkyv v počtu hospitalizovaných pacientů. "Snažíme se vyjít pacientům vstříc, a pokud to jejich zdravotní stav dovolí, umožníme jim strávit velikonoční svátky s rodinou. Co do obsazenosti lůžkových oddělení se ovšem Velikonoce od běžného průměru prakticky neodchylují. Vyšší je ovšem počet návštěv, což je z hlediska regionálních specifik dáno především tím, že mladší rodáci z Jesenicka žijící ve větších městech využívají čtyřdenního volna k návštěvě příbuzných," upřesňuje hlavní sestra Nemocnice AGEL Jeseník Věra Kocianová.

Pacienti, kteří se rozhodnou Velikonoce přeci jen strávit doma, by neměli zapomínat na prvotní důvod své hospitalizace. "Velikonoční svátky jsou tradičně spojeny s koncem postního období, čemuž odpovídá i domácí jídelníček plný dobrot, nezřídka doplněný i alkoholické nápoje. Zejména diabetici a pacienti trpící onemocněními jater a slinivky by se měli vyvarovat výraznějších dietních chyb a nezkomplikovat si tak dlouhodobou léčbu," doporučuje Věra Kocianová.

Neznamená to ovšem, že by velikonoční jídelníček musel být fádní. Vědí to i v kuchyni jesenické nemocnice, kde přizpůsobili skladbu pokrmů tradičním zvyklostem. "Na Zelený čtvrtek servírujeme špenát s vepřovým masem a bramborami. Velký pátek je dnem postním, proto i oběd v nemocnici je bezmasý. Pro letošní rok jsme zvolili zeleninové rizoto," upřesňuje vedoucí stravovacího provozu Nemocnice AGEL Jeseník Jana Frydrychová. O Velikonočním pondělí pak milovníky sladkého potěší snídaně v podobě mazance a kakaa. Malí pacienti z dětského oddělení nebudou ochuzeni ani o velikonoční nadílku – připraveny jsou pro ně tradiční zdobené perníčky.

Zpět