Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Konec pláče a strachu z injekcí. Dětem v Nemocnici AGEL Jeseník nově pomáhá čmelák BUZZY

24.3.2023

Odběry krve, injekční medikace či aplikace kanyl patří mezi úkony, které dětští pacienti často vnímají jako stresující a bolestivé. Na dětském oddělení Nemocnice AGEL Jeseník ovšem nově přibyl pomocník, který tyto situace pomáhá zvládat. Má jméno BUZZY, podobu veselého čmeláka a mírní nepříjemné pocity za pomocí bzučení, chladu a vibrací.

Pomůcka využívá principu tzv. vrátkového systému regulace bolesti. To zjednodušeně znamená, že pokud se člověk soustředí na jakýkoli výrazný vjem, dokáže tím potlačit ostatní vjemy včetně bolesti. Zejména dětští pacienti jsou obzvláště citliví na bolestivé podněty, navíc jsou pro ně lékařské zákroky nezřídka novou zkušeností, která v nich probouzí úzkost. Od února letošního roku jim na dětském oddělení Nemocnice AGEL Jeseník pomáhá nepříjemné pocity mírnit čmeláček BUZZY.

BUZZY má podobu usměvavého čmeláka s výraznými žlutými pruhy. Funguje na baterie a po zapnutí začne výrazně bzučet a vydávat vibrace, které mohou být přerušované i kontinuální. Lze mu připevnit křídélka skladovaná v lednici, jež jsou naplněna gelem a příjemně chladí. Čmelák BUZZY se aplikuje nad místem prováděného zákroku a právě kombinací výrazné barvy, vibrací, bzučení a chladu pomáhá malého pacienta rozptýlit natolik, že bodnutí jehly kolikrát ucítí jen mírně či téměř vůbec. "Sestřičky si na používání čmeláčka brzy zvykly a v kombinaci s jejich trpělivým a laskavým přístupem je efekt pomůcky na pacienty ještě větší," potvrzuje primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Lenka Rašková.

Pomoci čmeláka BUZZYho lze využít u řady zákroků. "V našem případě se jedná především o odběry krve, injekční aplikaci léků či zavádění infúzí. Dá se ovšem použít i při ošetřování drobných poranění či hmyzího kousnutí a bodnutí," doplňuje primářka Rašková. Statečný pacient, který injekci zvládne, je závěrem odměněn diplomem a samolepkou s čmelákem. BUZZY se stal na dětském oddělení téměř členem kolektivu a ukazuje, že i zdánlivá maličkost může být v praxi velmi vděčná.

Zpět