Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Oslavit Den sv. Valentýna mohou nejen zamilování darováním krve v Nemocnici AGEL Jeseník

10.2.2023

Svatý Valentýn bývá svátkem láskyplných gest. Tím největším dárkem, který může člověk druhým darovat, je nejcennější tekutina – krev. Hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice AGEL Jeseník proto chystá na čtvrtek 16. února akci s názvem „Daruj krev s láskou”

„Našich dárců si nesmírně vážíme a snažíme se je oceňovat kdykoliv je to možné. Valentýnský odběr krve je tak další tematickou příležitostí, kdy můžeme pro naše dárce krve připravit nějaké zpestření a malý dáreček,” prozrazuje Petra Pospíšilová, vedoucí laborantka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Jeseník s tím, že žájemci o bezplatné darování krve se mohou k odběru objednávat telefonicky (na čísle 584 413 935 nebo 584 458 383). Vítáni jsou přitom všichni pravidelní dárci i prvodárci jakýchkoliv krevních skupin.

„Loni jsme na Valentýna přivítali 33 dárců a tři prvodárce, kteří vyměnili své pohodlí za ušlechtilý čin, a toho si velmi vážíme. Celkem to bylo 15,5 litrů krve, což je krásné číslo. Věřím, že letošní bilance mezi svátečními dárci bude stejně uspokojivá a že stávající dárci přivedou i dárce nové,“ říká Petra Pospíšilová.

Mimo valentýnský odběr mohou dárci darovat krev v Nemocnici AGEL Jeseník každý čtvrtek od 7:00 do 10:00 hodin, registrace dárců probíhá v čase 6:30 až 8:00. Prvodárci se přijímají mezi 8:00 a 8:30 hodinou, vždy po předchozím objednání. Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. „Zda je dárce způsobilý k odběru, posousí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Ideální přitom je, pokud dárce den před odběrem pije hodně tekutin, nejí tučná jídla a vyvaruje se konzumace alkoholických nápojů,” dodává závěrem Petra Pospíšilová.

Bezplatné dárcovství krve zahrnuje lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr

Zpět