Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Nemocnice AGEL Jeseník nově provádí nanoskopii kloubů v lokální anestezii

4.8.2022

Specialisté v jesenické nemocnici provádí nově nanoskopii neboli nanoartroskopii. Tato metoda se využívá u pacientů k šetrné a rychlé diagnostice i k drobným zákrokům nejen kolenních kloubů.

Nemocnice AGEL Jeseník je jedna z mála nemocnic, která tyto terapeuticko-diagnostické zákroky v lokální anestezii provádí. Moderní metoda nahrazuje z části, zejména v tomto regionu, špatně dostupnou magnetickou rezonanci. Je výhodnější i tím, že při diagnostice lze provést i lehčí terapeutické zákroky jako je ošetření menisků či chrupavek. „Jedná se o tenkou optiku šíře tlusté odběrové jehly, která je pacientovi v místním znecitlivění zavedena do daného kloubu. Přitom pacient může s lékařem sledovat obrazovku a zároveň sám s lékařem o daném nálezu diskutovat,“ říká MUDr. Jozef Janošec, primář ortopedie a JPL Nemocnice AGEL Jeseník s tím, že nanoartroskopie je vhodná pro osoby s bolestmi kolene, kotníku či ramene.

Dobrou zprávou také je, že nanoartroskopie je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. „Celý zákrok trvá přibližně 15 až 20 minut. Po operaci odchází pacient prakticky ihned do domácího ošetření, kde doporučujeme klidový režim 3 až 4 dny. Odchází sám, většinou bez berlí a je schopen ihned řídit auto. Odpadá tedy nutnost pooperační hospitalizace na oddělení a omezení po celkové anestezii včetně zdlouhavého předoperačního vyšetření,“ vysvětluje primář.

Z pooperačního omezení záleží na diagnostice a zákroku. Při dlouhé diagnostické nanoskopii či lehkém zákroku lze již od třetího dne postupně zatěžovat, včetně rotopedu, plavání a lehkého běhu s ohledem na pooperační otok kolena. „Po operaci jsou vpichy kryté sterilní náplastí a obvazem, není tedy sešita klasickým stehem. Odpadá tím čekání v ambulanci na kontrolu k vytažení stehů. Jediná nutná kontrola po zákroku je pátý až sedmý den, kdy je zkontrolován kloub,“ pokračuje primář Janošec z Nemocnice AGEL Jeseník a na závěr dodává: „Nebojte se nanoskopie. Je to moderní, krátký a šetrný diagnostický zákrok i s možností ošetření některých problémů hned v první době. Ať už máte dlouhodobé bolesti nebo stav po poranění daného kloubu. Hlavně je to bez nutnosti čekání a objednávání se na magnetickou rezonanci či složitého předoperačního vyšetření s nutností hospitalizace. Celkově se zkrátí doba diagnostiky a terapie vašich obtíží.”

Zájemcům o léčebnou novinku v Nemocnici AGEL Jeseník stačí zavolat přímo do ortopedické ambulance (584 458 351, 731 180 474) a domluvit si návštěvu a konzultace s primářem ortopedie MUDr. Jozefem Janošcem.

Zpět