Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Nemocnice AGEL Jeseník provedla díky digitálním rentgenovým snímkům za rok a půl téměř 30 000 vyšetření

28.1.2022

Plynulost a celkové zrychlení diagnostického procesu – to vše si pochvalují pracovníci radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník. Nemocnice spustila ostrý provoz digitálních rentgenových snímků v září 2020 a do dnešního dne provedla téměř 30 000 vyšetření.

„Je to úžasná služba při konzultaci s vyššími pracovišti nebo potřebě sdílení obrazové dokumentace mezi zdravotnickými zařízeními. Před digitalizací jsme měli jen omezené možnosti sdílení CT dokumentace, což bylo v posledních letech již zcela nedostatečné,“ prozradila primářka radiodiagnostického oddělení MUDr. Jana Vašíčková. „Zvolili jsme systém nepřímé digitalizace stávajícího přístroje, protože nám lépe vyhovuje při snímkování mimo vyšetřovací stůl. V budoucnu bychom rádi vybavili oddělení ještě RTG přístrojem s přímou digitalizací,“ dodává.

Digitalizace přinesla obrovské zrychlení celého diagnostického procesu. Ze dne na den eliminovala množství časově i fyzicky náročných činností, souvisejících se systémem „mokrého“ zpracování rentgenových snímků a jejich archivací. „Radiologičtí asistenti se mohou plně věnovat odborné činnosti. Nemusí šplhat po žebřících v archivu, vyhledávat, zakládat a přenášet ručně velké množství rentgenových snímků nebo posílat obrazovou dokumentaci poštou či sanitkou“ chválí si MUDr. Jana Vašíčková. Skončily také narůstající problémy s nákupem filmů, chemie a s likvidací nebezpečného odpadu.

Novinkou, se zcela zásadním přínosem, je pro nemocnici přenos obrazové dokumentace a připojeného RTG popisu praktickým lékařům a dalším ambulantním specialistům v regionu i mimo něj. „Zpočátku jsme bojovali s nepochopením a neochotou některých externích lékařů připojit se zdarma do archivačního systému. Nyní mohou mít k dispozici výsledek rentgenového vyšetření i s popisem dříve, než se jim pacient vrátí do ordinace,“ pokračuje primářka Vašíčková.

„Nejčastějšími rentgenovanými částmi těla jsou končetiny, tedy ruce a nohy. Dále pak plíce a velké klouby jako jsou kyčle nebo kolena.,“ říká závěrem MUDr. Jana Vašíčková.

Zpět