Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Deset nových monitorů dechu bude střežit dech miminek v Nemocnici AGEL Jeseník

18.11.2021

Celkem 10 nových monitorů dechu v celkové hodnotě 20.000 Kč získalo od Nadace Křižovatka novorozenecké a dětské oddělení Nemocnice AGEL Jeseník. Přístroje chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí (SIDS), který je jednou z nejčastějších příčin úmrtí kojenců do jednoho roku života.

Monitor je umístěný pod matrací a identifikuje pohyby dýchání dítěte, které se elektronicky přenášejí do mikroprocesoru, kdy blikající zelené světýlko značí, že je vše v pořádku. „V případě, že dítě nedýchá déle než dvacet vteřin, spustí přístroj alarm. Ten upozorní rodiče, že miminko je v nebezpečí ohrožení života a ti mohou včas reagovat,“ vysvětluje Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Jeseník.

„Syndrom náhlého úmrtí, na který ročně v České republice umře okolo 20 dětí, v naší nemocnici rozhodně nepodceňujeme. Monitor mají k dispozici miminka v každé postýlce. Letošní rok vyřazujeme 10 monitorů a 10 jsme naopak od Nadace Křižovatka dostali, dodává Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení. Celkově je na novorozeneckém oddělení 15 monitorů, další 2 jsou na dětském oddělení.

„Ráda bych touto cestou poděkovala nejen Nadaci Křižovatka, ale i společnostem General Disinfection (H2O Cool), FENIX Trading a Top Teramo za finanční podporu, díky které bylo možné přístroje pro děti do nemocnice zakoupit,“ doplnila primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Lenka Rašková.

Nadace křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, které jsou registrovány u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy.

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Jeseník získalo statut Baby friendly hospital. Tento statut je celosvětově udělován nemocnicím, jejichž novorozenecká oddělení splní náročná kritéria stanovená Světovou zdravotnickou organizací na podporu kojení, jako jednu z hlavních podmínek zdravého vývoje dítěte.

Zpět