Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Nejen úrazy cyklistů při sjezdech. Nemocnice AGEL Jeseník zaznamenala nárůst ošetřených pacientů během léta o 30 procent

31.8.2021

S příchodem léta a s koncem školního roku začíná pro Nemocnici AGEL Jeseník každoročně jedno z nejnáročnějších období. Lékaři a zdravotníci na chirurgické pohotovosti ošetří stovky úrazů, a kromě zimy jich nejvíce připadá právě od června do srpna, kdy se Jeseníky stávají oblíbeným cílem prázdninových turistů. Jinak tomu nebylo ani v letošním roce, kdy nemocnice zaznamenala vysoký nárůst ošetřených pacientů. Celkem jich bylo 6 a půl tisíce a jedná se meziroční navýšení o 30 procent.

Během letních měsíců pohltila chirurgickou pohotovost vlna úrazů a poranění. „Nahrává tomu fakt, že lidé vyráží více do přírody, za sportem a svůj volný čas prožívají celkově aktivně. Na žebříčku nejčastějších úrazů převládá ošetření zápěstí, kotníků a bohužel ani úrazy hlavy se pomyslnému třetímu místu nevyhnuly.  Během poranění se setkáváme s otevřenými ránami, zlomeninami a zhmožděním,“ uvedla vrchní sestra chirurgických oborů Bc. Veronika Škodová.

Čísla hovoří jasně. Zatímco v roce 2020 od června do konce srpna Nemocnice AGEL Jeseník zaznamenala během letních prázdnin přibližně 4500 ošetření, letos jich bylo o 2000 více.„Nárůst ošetření o 30 procent oproti loňskému roku je také díky množství lákadel, které v našem kraji máme. Od nádherných a někdy náročných turistických tras, až po cyklisty oblíbené Rychlebské stezky. Bohužel nemalá část víkendových ošetření vzniká jako následek nešťastného sjezdu právě na stále oblíbenějších trailech,“ míní Bc. Veronika Škodová. Sportovci tak z Jeseníků a okolí často odjíždějí domů s klasickými cyklistickými úrazy - zlomenou klíční kosti, vykloubeným ramenem či loktem.

Chirurgicko-traumatologická pohotovost Nemocnice AGEL Jeseník funguje o víkendu nepřetržitě, a to na chirurgických ambulancích v hlavním vestibulu nemocnice. V týdnu péči o úrazy zajišťuje chirurgická ambulance. V jesenické nemocnici je pro ošetření náročnějších poranění nepřetržitě k dispozici plně vybavený traumatologický sál.  

Zpět