Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Nebojte se darovat krev, Nemocnice AGEL Jeseník ji potřebuje! Pro dárce přináší nové výhody

4.3.2021

Přestože se kvůli koronaviru zpomalil chod nemocnic, akutní výkony a operace se zastavit nemohou. Některé přípravky vyrobené z lidské krve není možné dlouho skladovat, transfuzní stanice se tak začíná obávat o dostatek krevních zásob. Jak upozorňuje Transfúzní oddělení Nemocnice AGEL Jeseník, darování krve není zakázáno ani aktuálních přísných restrikcí a přijíždět mohou i lidé z jiných okresů.

Jesenická nemocnice přijala drobná bezpečnostní opatření a dárce stále přijímá v téměř běžném režimu. „I při současném nouzovém stavu probíhají v nemocnici některé operace, přípravky vyrobené z lidské krve jsou stále nenahraditelnou součástí léčby akutních krvácivých stavů z důvodů polytraumat, komplikovaných porodů, mnoha hematologických a onkologických pacientů. Dále mohou být tyto přípravky potřeba například při léčbě předčasně narozených dětí. Chtěli bychom proto vyzvat všechny dárce, aby se nebáli, a i nadále chodili darovat krev, jak jsou zvyklí. Na rozdíl například od krevní plazmy nelze některé přípravky dlouho skladovat. Červené krvinky lze použít do 42 dnů, krevní destičky pak do pěti dnů od odběru,“ uvedla primářka Transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Dagmar Adamová.

Transfúzní oddělení rovněž upozorňuje, že i přes Usnesení vlády České republiky, kterým byl od března omezen volný pohyb mezi okresy, mohou krevní složky přijíždět darovat nadále i lidé žijící mimo Jeseník. „Při příjezdu z jiného okresu, je možné se při přechodu prokázat u kontroly předem vyplněným čestným prohlášením, ve kterém uvedete jako důvod vycestování cestu do zdravotnického zařízení – Nemocnice AGEL Jeseník. Pro prokázání se při cestě zpět pak stačí předložit zápis o odběru v Legitimaci dárce,“ vysvětlila MUDr. Dagmar Adamová. 

Zájemci o darování krve musí být starší 18 let, musí být zdraví, a hlavně ochotní pomoci svým příbuzným a známým, kteří péči nemocnice potřebují. „V loňském roce jsme například použili 900 transfúzních přípravků s obsahem červených krvinek pro asi 250 pacientů, kterým jsme díky našim věrným dárcům pomohli stabilizovat jejich onemocnění a zachránit jim životy. Tímto bychom chtěli dárcům krve velmi poděkovat a vyjádřit velkou úctu k jejich nezištné pomoci svým blízkým. Samozřejmě bychom chtěli oslovit další občany, aby se stali novými dárci,“ míní MUDr. Dagmar Adamová.

NOVÝ BONUS PRO DÁRCE V JESENICKÉ NEMOCNICI

Výhodou dárcovství krve je den placeného volna, daňový odpočet v hodnotě 3000 Kč za jeden odběr a dalším novým bonusem pro dárce jesenické nemocnice je možnost preventivního vyšetření krve k vyloučení cukrovky, stanovení hladiny cholesterolu a kyseliny močové, vyšetření rakovinových markerů PSA u mužů a Ca 125 u žen k včasnému záchytu onemocnění prostaty a ženských pohlavních orgánů. „Rádi bychom touto cestou motivovali stávající i nové dárce přijít darovat krev i v současné těžké době. Zaslouží si naše poděkování a úctu,“ dodala závěrem MUDr. Dagmar Adamová.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, musí mít zdravotní pojištění na území ČR a hlavně nesmí chybět ochota pomoci svým blízkým. Stačí se pak obrátit na Transfúzní oddělení nemocnice, kde jim bude vše vysvětleno a možnosti dárcovství prodiskutovány. Je to jednoduché, nemusí předtím navštěvovat svého praktického lékaře, nemusí se předem objednávat. Ujme se jich výborný vysoce erudovaný a příjemný personál. Bližší informace o dárcovství krve najdete na internetových stránkách www.transfuznispolecnost.cz.

Zpět