Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Odběrové místo Nemocnice AGEL Jeseník nově odebírá vzorky pro PCR vyšetření koronaviru ze slin

11.2.2021

Nemocnice AGEL Jeseník začala na svém odběrovém místě standardně odebírat vzorky určené pro PCR vyšetření k ověření přítomnosti viru SaRS CoV2 nově také ze slin. Lidé, kteří mají obavy ze stěru z nosohltanu, tak mohou využít právě tuto šetrnější metodu.

Zdravotníci jesenického odběrového místa zahájili odběr slin ve středu 10. února, kdy v pilotním režimu odebrali vzorek prvním pěti pacientům. „Samozřejmě, pokud někdo bude preferovat stěr z nosohltanu, i tato možnost zůstane v nabídce. Odběr vzorku ze slin tak nově nabízíme pacientům, kteří mají obavy či strach nechat si provést stěr z nosních dírek. Jelikož odebrat sliny je jednodušší a příjemnější varianta pro spolupracujícího klienta, předpokládáme, že většina příchozích projeví zájem právě o test ze slin. Vzorek slin se pak odešle do laboratoře a plně nahrazuje stěr z nosohltanu,“ uvedla Věra Kocianová, hlavní sestra Nemocnice AGEL Jeseník.

Nová metoda odběru vzorku ze slin je pro pacienty výrazně příjemnější.  Stačí, aby několikrát zakašlali do roušky a poté vyplivli do malé zkumavky s trychtýřem své sliny. Pacient nesmí alespoň 10 minut před odběrem slin kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku. K PCR vyšetření se mohou lidé objednat do Nemocnice AGEL Jeseník sami na základě vystavené elektronické žádanky indikované lékařem či krajskou hygienickou stanicí i samoplátci, a to na telefonním čísle 584 458 488 nebo 607 036 042.

Novinku může odběrové místo Nemocnice AGEL Jeseník nabídnout díky spolupráci s laboratoří AGELLAB, která jako první společnost na Moravě dostala povolení Státního zdravotního ústavu provádět PCR vyšetření ze vzorku slin. 

Novou testovací metodu plně vyvinula česká start-upová firma Diana Biotechnologies, s níž laboratoře AGELLAB spolupracují již od začátku druhé vlny pandemie covid-19. „Protože se jedná o čistě českou firmu, mohli jsme se spolehnout na to, že veškerý materiál potřebný k testování bude včas k dispozici a zajistili jsme tak vysokou kapacitu testování. Tuto neinvazivní šetrnou metodu nyní postupně rozšiřujeme,” upřesňuje RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D., předseda představenstva společnosti Laboratoře AGEL. Vzorky ze slin tak již odebírá také odběrové místo Nemocnice AGEL Nový Jičín a Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, zájem veřejnosti o novou metodu testování ze slin je zde vysoký.

Zpět