Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Moderní vyhřívané lůžko v nemocnici v Jeseníku bude sloužit novorozencům

30.9.2020

Nové speciální vyhřívané lůžko pro novorozence a nejmenší pacienty má k dispozici dětské oddělení Nemocnice AGEL Jeseník. Jeho pořízení urychlil mimořádný případ v době koronavirové pandemie. Lůžko bude sloužit nejen miminkům narozeným císařským řezem.

V prvních dnech nouzového stavu, kdy už přístup do nemocnic napříč celou zemí vedl přes pečlivou triáž, návštěvy byly zakázané a zaměstnanci i pacienti museli dodržovat důkladná bezpečností a hygienická nařízení, se zdravotníci v jesenické nemocnici starali o kojence s respiračním infektem. „Děvčátko bylo primárně jako novorozenec středně těžce nedonošené a do naší nemocnice bylo přijato v kritickém stavu se selháním dýchání a oběhu, což bohužel mohlo být způsobeno i nákazou novým koronavirem a nemocí COVID-19,“ řekla na úvod MUDr. Lenka Rašková, primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Jeseník s tím, že pro pediatry a lékaře anesteziologicko-resuscitačního oddělení začala těžká zkouška začínající pandemie.

Malá pacientka byla napojena na dechovou podporu a z důvodu podchlazení ji bylo nutné uložit na vyhřívané lůžko. „V této chvíli se objevil nečekaný problém, který jsme museli akutně řešit,“ přiznává primářka. Vyhřívaným lůžkem nemocnice sice disponovala, nacházelo se na porodním sále, zapotřebí ale bylo na druhé straně nemocničního areálu, konkrétně na ARO oddělení. Za normálních okolností by se o žádný problém nejednalo. Ve velmi rizikové době, kdy lékaři museli zajistit péči o vážně nemocné dítě s podezřením na onemocnění COVID-19, by ale i pouhé převezení lůžka areálem mohlo působit jako nebezpečná cesta pro šíření nákazy novým koronavirem. Zdravotníci proto potřebná hygienická a bezpečnostní opatření znásobili a všechna potenciální rizika zcela eliminovali, aby v žádném případě neohrozili fyziologické novorozence, kteří by případně ošetření na stejném lůžku vzápětí potřebovali.

Holčička mohla mít COVID-19, což se naštěstí nakonec vyšetřením na následujícím pracovišti nepotvrdilo. Z těžkého zápalu plic se děvčátko zotavilo a vzhledem k věku, na rozdíl od všech přítomných zdravotníků, si na tyto těžké chvíle pamatovat nebude.  

Po této události primářka dětského oddělení vznesla požadavek na vedení Nemocnice AGEL Jeseník o dovybavení pediatrického pokoje „covidové jednotky“ novým vyhřívaným lůžkem. Nemocnice jedním disponovala již delší dobu, mimořádná doba ale přinesla nové problémy a nutnost na ně rychle reagovat.  „Požadavek byl vyslyšen i mimo schválený investiční plán, za což jsme byli nesmírně rádi. Lůžko tak mohlo být trvale připraveno na oddělení přísné izolace i se zapůjčeným resuscitátorem,“ těší MUDr. Lenku Raškovou.

Po rozvolnění bezpečnostních opatření našlo vyhřívané lůžko své místo na izolačním boxu dětského oddělení a aktuálně již bylo převezeno na operační sály. Zde bude k dispozici pro pohodlné ošetření všech novorozenců narozených císařským řezem. Speciální lůžko umožňuje ohřev reagující na aktuální teplotu měřenou čidlem pro měření tělesné teploty, disponuje postranicemi pro snadnou manipulaci, dále pak prostorem pro rentgenovou kazetu a také kolečky pro šetrný převoz malého pacienta na potřebné místo.

 „Výrazně se tak zlepší podmínky pro ošetření fyziologických i patologických novorozenců bezprostředně po porodu, ať už plánovaným nebo akutním císařským řezem. Na lůžku tak bude ošetřeno přibližně 25 procent novorozenců narozených v naší porodnici. Navíc bude toto lůžko v případě potřeby k dispozici i pro akutně nemocné novorozence a kojence do dvou měsíců věku hospitalizované na dětském oddělení, kterým bude nutné pro stabilizaci stavu zajistit péči v termoneutrálním prostředí,“ dodala primářka dětského oddělení.

Zpět