Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

On-line spolupráce během operace vedla v Jesenické nemocnici k záchraně ruky pacientky

14.4.2020

S nečekanými nástrahami v době koronavirové se úspěšně vypořádal tým primáře chirurgického oddělené Jesenické nemocnice MUDr. Petra Fischera. Pacientce po poranění ruky hrozila amputace a převoz do specializovaného pracoviště ve Fakultní nemocnici v Olomouci nepřipadal v úvahu (opatření souvisejících s epidemiologickou situací). Nemocnice v Jeseníku a v Olomouci se proto spojily on-line videohovorem přes aplikaci WhatsApp. Na práci chirurgického týmu Jesenické nemocnice dohlížel primář oddělení plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice v Olomouci MUDr. Bohumil. Zálešák, Ph.D..

Žena (ročník 1961) si ruku nešťastně poranila střepem rozbité sklenice a v Jesenické nemocnici, která je členem skupiny AGEL, byla hospitalizována s těžkou zánětlivou komplikací. „Konkrétně šlo o řezné poranění pronikající ke šlachám ohybačů prstů na přední straně dolního konce předloktí vpravo. Zánět po operační intervenci a nasazené razantní antibiotické terapii progredoval do hlubokých dlaňových prostor a prstů pravé ruky,“ popsal přesně poranění primář chirurgického oddělené Jesenické nemocnice MUDr. Petr Fischer s tím, že z důvodu bezprostředního ohrožení dominantní pravé ruky u starší diabetičky požádal o pomoc specialistu primáře oddělení plastické a estetické chirurgie FN v Olomouci MUDr. Bohumila Zálešáka, Ph.D.. 

Za normálních okolností by pacientka byla šetrně transportována na specializované pracoviště ve FN v Olomouci, jenže vzhledem k obtížné epidemiologické situaci oba primáři rozhodli operovat ženu v Jesenické nemocnici. Virtuální spojení mezi podhorským městem a hanáckou metropolí zařídil mobilním telefon s aplikací WhatsApp a následně operační tým v Jeseníku řídil, a na výsledek operace dohlížel, ze své olomoucké kanceláře primář MUDr. Bohumil Zálešák, Ph.D.. 

„Operace proběhla bez komplikací,“ potvrdil primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice. „Následující den byla pacientka přeložena do Městské nemocnice v Ostravě Fifejdách k doléčení za použití hyperbaroxie (léčba kyslíkem pod přetlakem). Nyní již pacientka podstupuje pravidelné ambulantní převazy, je bez potíží a končetina již bez rizika bezprostředního ohrožení,“ doplnil pozitivní zprávy MUDr. Petr Fischer.

V Jesenické nemocnici měl tento způsob dálkové spolupráce svou premiéru a není vyloučené, že zde k ní přistoupí i v budoucnu. „V případě potřeby rozhodně ano,“ má jasno primář Fischer. „Prokázalo se, že v případě nouze jsou moderní technologie dobrým pomocníkem a předpokládáme, že využití těchto již dostupných informačních prostředků ve prospěch pacientů se stane standardem,“ dodal na závěr.

Zpět