Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Hematologická ambulance Jesenické nemocnice má za sebou úspěšný rok

4.12.2019

Jesenická nemocnice, která je členem skupiny AGEL, se může pochlubit zavedením specializované péče v hematologické ambulanci s velmi úzkou vazbou na Hemato-onkologickou kliniku v Olomouci. Za rok svého fungování ambulancí prošlo více než 500 pacientů, kteří byli včas diagnostikováni a v případě potřeby, především u onkologicky nemocných, odesíláni na pracoviště, kde je jim poskytnuta ta nejmodernější léčba dostupná v Česku.

Hematologickou ambulanci vede primářka MUDr. Dagmar Adamová, která má dlouholetou praxi v hematologii a hematoonkologii včetně protinádorové terapie. „Během roku se podařilo vytvořit jak prostorové, tak odborné zázemí pro tu nejlepší péči pro naše nemocné. Provádíme zde kromě odběrů krve na specializovaná vyšetření také diagnostické výkony – punkce kostní dřeně a tzv. trepanobiopsie, které se doposud prováděly nejblíže ve Fakultní nemocnici v Olomouci,“ říká MUDr. Dagmar Adamová a dodává, že do Jeseníku tak nyní dojíždějí pacienti ze Šumperska, Bruntálska či z Opavy.

Nejčastěji zde ošetřují pacienty s poruchami srážlivosti, pacienty s jakýmikoliv změnami v krevním obraze či se zhoubnými poruchami krvetvorby, tzn. s tzv. leukémií. Odebrané vzorky zdravotníci odesílají na vyšší pracoviště a na základě výsledků pak stanovují přesnou diagnózu, tedy o jaký typ leukémie jde a jakým způsobem se bude řešit. „Některé typy onkologických onemocnění jsou moderně léčeny a sledovány také zde v Jeseníku, což představuje pro pacienty významný komfort. V tzv. denním stacionáři, bez nutnosti hospitalizace, jsou zde aplikovány infuze a transfuze,“ popisuje primářka další přínosy hematologické ambulance.

Ta kromě včasné diagnostiky nádorových onemocnění poskytuje také konzultační činnost v oblasti poruch krevní srážlivosti, kde převažují pacienti, kteří mají sklon k trombózám a plicním emboliím. „Díky našemu vyšetření dochází k včasnému odhalení případné doposud skryté poruchy jak u daného klienta, tak současně u jeho příbuzných. Tímto způsobem se pacienti zachraňují před trombotickými komplikacemi včetně náhlých úmrtí po operacích nebo v průběhu gravidity a šestinedělí,“ dodává Adamová.

V Jeseníku také evidují pacienty, kteří mají potíže a stále se neví, o jaký problém jde. Vyšetření krve zde pak pomáhá rozluštit mnohdy záhady a vzácná onemocnění. „Na naší ambulanci byla odhalena např. rodina s velmi vzácnou vrozenou vadou, tzv. rudimentárním (dlouhým) krčním žebrem, které se projevuje kromě bolestí a brnění v rukách také opakovanými trombózami v této oblasti. Nyní jsou tři členky rodiny po operaci v Praze a u nás jsou sledovány s protisrážlivou léčbou. Další taková rodina je ve Francii. Hematologie je zkrátka zajímavý, krásný a rychle se rozvíjející obor a vedení Jesenické nemocnice tuto činnost všemi směry podporuje,“ pochvaluje si primářka.  

Zpět