Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Dech novorozenců hlídá v Jesenické nemocnici deset nových přístrojů

20.11.2019

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí dnes získalo dětské oddělení Jesenické nemocnice, která patří do skupiny AGEL. Celkem deset nových monitorů dechu Babysense v celkové hodnotě 20 tisíc korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka.

„V současné době máme monitor dechu pro každé narozené dítě. Hned je všem dáváme do postýlky. Když dítě přestane dýchat, tak spustí přístroj po třiceti vteřinách alarm,“ sdělila primářka dětského oddělení Jesenické nemocnice MUDr. Lenka Rašková s tím, že v okamžiku, kdy přístroj spustí alarm, je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se poškození zdraví novorozence.

„Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje. Monitory zapůjčuje také naše novorozenecké oddělení,“ doplnila primářka Rašková s tím, že životnost monitorů je dva roky, a proto je v nemocnici nutná jejich pravidelná obměna.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

Monitory dechu pro Jesenickou nemocnici  zajistila Nadace Křižovatka z prostředků poskytnutých společnostmi Husqvarna Manufacturing CZ, EUROHARD, Fénix Trading, Top Teramo a na jeden monitor přispěli „Rodiče rodičům“. „Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

„Rád bych touto cestou poděkovala Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám, které skrze nadaci monitory darovaly. Zachrání tak život nejednomu dítěti,“ doplnila primářka dětského oddělení Jesenické nemocnice MUDr. Lenka Rašková.

Zpět