Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Jesenická nemocnice získala akreditaci Ministerstva zdravotnictví pro vzdělávání chirurgů

22.7.2019

Jesenická nemocnice obhájila akreditaci pro specializační vzdělávání lékařů v chirurgickém kmeni. Akreditace, pro jejíž získání musela nemocnice splnit řadu podmínek, má platnost pět let. Díky certifikátu může být nemocnice z pohledu profesního růstu zajímavá také pro mladé lékaře z řad čerstvých absolventů medicíny.

„Akreditace má pro nemocnici velký význam. Absolventům medicíny se zájmem o chirurgii umožňuje absolvovat převážnou část praxe na vlastním pracovišti přímo v naší nemocnici. Zároveň může oddělení sloužit jako školicí středisko pro lékaře z jiných zařízení nebo oborů, kteří mají předepsanou praxi v oblasti chirurgie. Tím, že nemocnice opět prošla akreditací, dává najevo, že splňuje ty nejpřísnější směrnice a standardy,“ říká primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice MUDr. Petr Fischer s tím, že na oddělení pracují atestovaní lékaři s licencí v oboru, kteří mohou působit jako školitelé.

Akreditaci uděluje akreditační komise, která je složena z předních odborníků v daném oboru, kteří posuzují náročné požadavky stanovené Ministerstvem zdravotnictví ČR. Nároky na udělení se týkaly dostatečného počtu školitelů, jejich kvalifikace, způsobu celoživotního vzdělávání a prezentační činnosti, počtů a typů výkonů prováděných na chirurgickém oddělení. „Akreditace nám umožňuje současně vzdělávat dva lékaře, přičemž obě místa byly ještě donedávna obsazená. Jeden z  kolegů ale na podzim již kmen úspěšně zakončil, a tak můžeme aktuálně přijmout dalšího absolventa,“ upřesňuje MUDr. Fischer s tím, že Jesenická nemocnice je rovněž držitelem certifikátu ke specializačnímu vzdělávání v oblasti traumatologie.

Chirurgické oddělení Jesenické nemocnice, která od roku 2016 patří do skupiny AGEL, poskytuje péči na 34 lůžkách. Součástí oddělení jsou dva operační sály pro celé spektrum operačních výkonů, přičemž operováno je zde ročně téměř tisíc pacientů. „Také díky převzetí nemocnice společností AGEL a následnému výraznému rozvoji chirurgie jsme nyní akreditaci pro specializační vzdělávání bezproblémově obhájili. Operativa vzrostla o téměř 40 % a posílilo se také personální složení a technické vybavení oddělení. V rámci zlepšení péče o pacienty chystáme nově otevření onkochirurgické a proktologické ambulance. První převezme péči o pacienty s nádorovým onemocněním a druhá o pacienty s onemocněním řiti a konečníku,“ prozradil další plány nemocnice primář jesenické chirurgie MUDr. Petr Fischer.

Zpět