Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Ručně vyráběné čepičky potěší miminka Jesenické nemocnice

17.5.2019

Novorozencům, kteří přijdou na svět v Jesenické nemocnici, zpříjemní vstup do života originální čepičky a chobotničky ruční výroby. Od dnešního dne je díky spolupráce Střediska volného času DUHA v Jeseníku a nemocnice dostane každé nově narozené miminko jako milou památku, ale i pomocníka v prvních dnech života.

„Každá maminka nově obdrží ručně vyrobenou čepičku nebo chobotničku pro své miminko jako dárek na památku. Dětem to moc pomůže. Mají zlepšenou poporodní adaptaci, když je takto zahřejeme, ale taky jim to moc sluší a maminky jistě ocení i pěkný suvenýr,“ říká Mgr. Markéta Stržínková, hlavní sestra Jesenické nemocnice, s tím, že na každé čepičce je našito logo Jesenické nemocnice.

Zatímco nákup vlny financuje Jesenická nemocnice, do pletení a háčkování čepiček se zapojili zaměstnanci Střediska volného času DUHA i tamější maminky. Nově přitom středisko pořádá i hromadné háčkování a pletení pro širokou veřejnost, na které zájemci mohou do střediska přijít ve čtvrtek 23. května.

 „Všem, kdo se zapojili, patří za jejich aktivitu a iniciativu velký dík. Je skvělé pracovat s lidmi, kteří jsou pro svou práci tolik nadšení a dávají do ní kus sebe,“ říká Mgr. Stržínková, která je spoluautorkou myšlenky spolu s Ing. Miroslavou Sumkovou, místopředsedkyní představenstva Jesenické nemocnice.

Kromě čepiček od minulého roku dostávají novorozenci v Jesenické porodnici také háčkované chobotničky. Myšlenka chobotniček pro nedonošené děti přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. „Hebkost hračky totiž údajně připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Dítě se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ vysvětluje Mgr. Stržínková.

V porodnici Jesenické nemocnice přijde na svět každý měsíc okolo 25 miminek. Nemocnice nabízí předporodní kurzy pro nastávající maminky i cvičení pro těhotné ženy, v rámci porodu umožňuje využívat rehabilitační pomůcky, epidurální analgezii zdarma i bezplatnou přítomnost otce či jiné blízké osoby u porodu. Zdravotníci respektují porodní plány rodiček, nabízí aromaterapii i audioterapii. Na všech pokojích je zaveden rooming in a u všech maminek je podporováno kojení. Pokud je vše v pořádku, je maminka s dítětem propuštěna 72 hodin po porodu domů. Oddělení pracuje dle zásad Baby Friendly Hospital a podporuje bonding.

Zpět