Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Osmadvacet policistů darovalo krev v Jesenické nemocnici

29.4.2019

Hned 28 policistů z Jesenicka darovalo v měsíci dubnu krev na transfúzním oddělení Jesenické nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Dárcovství krve přišlo konkrétně ve čtvrtek 11. dubna podpořit 9 nových prvodárců z řad policistů na Jesenicku. Dalších 19 kolegů přišlo darovat krev již poněkolikáté.

„Po vyšetření krevního obrazu bylo všech 28 policistů potvrzeno jako vhodní dárci a do krevní banky tak mohli přispět více jak 13 litry krve. Ocenili jsme, že přišli svou krev darovat, a věříme, že se i z devíti příchozích prvodárců stanou pravidelní dárci krve,“ řekla Mgr. Jarmila Rotterová, zdravotní sestra Transfúzního oddělení Jesenické nemocnice s tím, že krve i krevní plasmy je v republice dlouhodobý nedostatek.

„V řadách policistů je mnoho těch, kteří nechtějí slogan Pomáhat a chránit naplňovat jen ve službě, ale také v soukromí. Uvědomují si, že darovaná krev může zachránit další lidské životy,“ doplnila por. Ing. Tereza Neubauerová, policejní tisková mluvčí pro okres Jeseník.

Transfúzní oddělení v Jeseníku stále hledá nové dárce krve. Může se jím stát každý občan České republiky od 18 do 60 let. Jeden bezpříspěvkový odběr krve se jako čestný dar pro zdravotnické účely hodnotí částkou 3000 korun, kterou si dárce může nechat odpočítat ze základu daně. Dárci krve náleží také pracovní volno s náhradou mzdy za směnu.

Ke každému odběru je nutné přinést občanský průkaz nebo pas a kartičku zdravotní pojišťovny. Každému dárci je při odběru vyšetřený tlak, krevní obraz, provedeny jaterní testy a zkouška na syfilis, žloutenku a HIV. Dárce nemusí k odběru přijít nalačno, ale je vhodné den předem nejíst tučná jídla, nepít alkohol a před odběrem hodně pít, například vodu se sirupem.

Zpět