Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Jesenická nemocnice slavnostně uvedla do provozu nový babybox

16.10.2018

Počet babyboxů, které každoročně zachraňují desítky odložených dětí v Česku, se tento měsíc vyšplhal na rovných 75. Právě pětasedmdesátou schránku pro odložené děti najdou zájemci v Jesenické nemocnici na severu Olomouckého kraje, kde ji již od poloviny měsíce října mohou využívat všichni zájemci. Instalovaný babybox je přitom zařízení nové generace, které disponuje řadou vymožeností.

Nový babybox slouží především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné zdravotní péče. Schránka je opatřena návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině. Obsluha je přitom velmi snadná a spolehlivost maximálně vysoká.

„Schránky na odložené děti fungují pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky na oddělení, že se dvířka otevřela. Na příjmu se rozezní zvuková a světelná signalizace, takže zdravotníci okamžitě vyrážejí pro miminko. Vnitřek babyboxu navíc snímá videokamera, umístěná ale tak, že snímá pouze obsah schránky, nikoliv člověka, který do schránky dítě vloží,“ vysvětluje zakladatel babyboxů Ludvík Hess s tím, že policisté po lidech, kteří dítě do schránky bezpečí odložili, již nepátrají. Dítě totiž není ohroženo na zdraví ani na životě, takže se nejedná o trestný čin.

Babyboxy nové generace jsou z nereznoucí oceli, dvouplášťová s tepelnou izolací. Po stisknutí zeleného tlačítka se dvířka automaticky otevřou a za patnáct sekund po vložení dítěte se dvířka samočinně zavřou. Součástí babyboxu je vyjímatelná vanička pro uložení dítěte, pod vaničkou je instalován váhový kontakt, který v případě aktivace- zatížením vaničky vyvolá GSM komunikaci.

Babybox v Jesenické nemocnici byl slavnostně uveden do provozu v úterý 16 října. Je umístěn na snadno přístupném místě při vstupu do areálu Jesenické nemocnice. Umožňuje tedy anonymně odložit dítě, které vzápětí dostane veškerou zdravotní péči a sociální pomoc.

„Z nového babyboxu mám upřímnou radost. Našim pacientům, ale i všem místním lidem, se snažíme nabízet maximálně širokou nabídku služeb odpovídající jejich potřebám. Doufám, že babybox budeme potřebovat co nejméně. Pokud v něm ale nějaké dítě přeci jen najde dočasný úkryt, nepochybuji o tom, že mu u nás bude poskytnuta nejlepší možná péče,“ říká MUDr. Jana Chrastinová, ředitelka Jesenické nemocnice.

Schránka na odložené děti přišla na celkem 300 tisíc korun a pořízena byla především díky příspěvkům dárců, konkrétně společnostem 100MEGA Distribution a ww.digitor.cz, které zřizování babyboxů v Česku podporují dlouhodobě.

Zpět