Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Jesenická nemocnice zve zájemce na osvětu ohledně hygieny rukou

27.4.2018

Pátý květen patří tradičně oslavám Dne hygieny rukou, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace WHO. K oslavám se připojují i zdravotnická zařízení napříč kontinenty a výjimkou letos nebude ani Jesenická nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Osvětová akce pro širokou veřejnost proběhne ve čtvrtek 3. května ve vstupní hale Jesenické nemocnice, kde budou pro zájemce připraveny ukázky správného mytí a dezinfekce rukou i informativní osvěta ohledně rizika přenosu infekcí.

Hygiena rukou je důležitá zejména kvůli prevenci přenosu infekčních a průjmových onemocnění. Typickými chorobami nemytých rukou jsou například virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce. Tato onemocnění mohou být mnohdy vážná, prevence je přitom poměrně jednoduchá – mytí rukou. To je ale potřeba provádět správně a dostatečně často.

Většina lidí si myslí, že výuku správné hygieny potřebují pouze děti. To je ale velký omyl. Drtivá většina lidí si myje ruce nedostatečně důkladně a navíc mnozí si nemyjí ruce vždy, kdy by měli. Ruce je potřeba zejména umývat po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku,“ vyjmenovává Vladimíra Macková, hlavní sestra Jesenické nemocnice, s tím, že ruce je potřeba mýt nejen na dlaních, ale i shora a mezi prsty, což jsou nejčastěji opomíjená místa.

V rámci akce Den hygieny rukou budou zdravotníci v Jesenické nemocnici zájemcům správné mytí rukou názorně ukazovat a jejich techniku opravovat. Zároveň je cílem zdravotníků motivovat návštěvníky i k důslednému vyžadování takovéto hygieny od okolí – ať už od blízkých a známých, nebo třeba i od zdravotnického personálu, který rovněž může být přenašečem choroby.

Zájemci o informace ohledně významu hygieny rukou mohou přicházet do vstupní haly nemocnice ve čtvrtek 3. května od 8.00 do 12.00 hodin.

 

 

 

Zpět