Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Lidé z Jesenicka si mohou nechat zdarma prověřit stav ledvin

5.3.2018

Už tento čtvrtek proběhne v Jesenické nemocnici bezplatná osvětová akce Den ledvin, která se koná u příležitosti Světového dne ledvin. V rámci akce si mohou zájemci z řad veřejnosti nechat zdarma prověřit stav ledvin a konzultovat své obtíže i obtíže svých blízkých. Cílem akce je šířit osvětu ohledně onemocnění ledvin, která postihují celých deset procent Čechů.

Obtíže ledvin trápí každého desátého Čecha, bohužel celá polovina nemocných odhalí své obtíže až v pokročilé fázi, kdy je lze již léčit daleko obtížněji. Onemocnění ledvin totiž často nebývá na člověku nijak znát, nebolí ani se výrazněji neprojevuje. Smyslem akce, kterou pořádá Jesenická nemocnice již podruhé, je proto především prevence vzniku onemocnění ledvin a jejich včasný záchyt prostřednictvím preventivních vyšetření.

„Zájemcům budeme nabízet především základní vyšetření k posouzení rizika onemocnění ledvin, tedy chemické vyšetření moči, měření krevního tlaku a stanovení hladiny krevního cukru. Zároveň ale vybízíme k využití možnosti konzultací s našimi specialisty. Prostřednictvím konzultací se mohou lidé radit ohledně svých potíží, ale třeba i potíží svých blízkých, kteří se konzultaci s lékařem ze strachu vyhýbají,“ vysvětluje Vladimíra Macková, hlavní sestra Jesenické nemocnice s tím, že v případě zjištění odchylky od normy budou příchozí objednáni k dalšímu odbornému vyšetření.

"Skoro polovina pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin. K prevenci proto zveme a vyzýváme skutečně všechny. Zejména pokud mají lidé například nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močí málo nebo naopak velmi často, mají problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, ať se určitě přijdou nechat prohlédnout," vyzývá Vladimíra Macková s tím, že včasná diagnóza může pomoci vyhnout se dialýze nebo alespoň dialyzační léčbu oddálit.

Bezplatná preventivní akce proběhne ve vstupní hale Jesenické nemocnice ve čtvrtek 8. března od 8.00 do 16.00 hodin a je určena všem, kteří se zajímají o problematiku onemocnění ledvin, chtějí se nechat preventivně vyšetřit nebo konzultovat své obtíže či obtíže svých blízkých. Ke Světovému dni ledvin se kromě Jesenické nemocnice přihlásí ve čtvrtek 8. března ve skupině AGEL v Olomouckém kraji také Dialýza Šumperk, Nemocnice Prostějov, Nemocnice Přerov a Nemocnice Šternberk.

Zpět