Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Halu Jesenické nemocnice znovu zdobí dílo Slavoje Kovaříka

7.8.2017

Pacienti i návštěvníci Jesenické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, mohou při návštěvách zdravotnického zařízení obdivovat umělecký skvost. Po letech skrývání byla v hale nemocnice znovu odhalena nástěnná instalace významného moravského umělce Slavoje Kovaříka (1923-2003), kterou předchozí majitelé nemocnice z neznámého důvodu skryli.

„Po převzetí nemocnice v minulém roce bylo dílo samotné překryto plachtou a podobně i jeho původ byl zahalen rouškou tajemství. Na instalaci totiž nebyl nalezen žádný podpis ani datace. Postupným pátráním se nám ale podařilo zjistit, že jde o cenné dílo významného moravského autora,“ prozrazuje Mgr. Markéta Stržínková, marketingová pracovnice Jesenické nemocnice.

Zaměstnancům, včetně dlouholetých, nebyl původ díla ani důvod zakrytí známý. Autorství i stáří díla tak odhalili nakonec až odborníci z umělecké sféry. „Autorem díla je Slavoj Kovařík. Jde o jednu z jeho nepočetných realizací do architektury z období 70. až 80. let minulého století. Již dnes má toto dílo svoji umělecko-historickou hodnotu,“ prozrazuje Mgr. Ladislav Daněk z Muzea umění Olomouc, který se na dílo Slavoje Kovaříka specializuje. Fakt, že dílo není podepsáno ani datováno, jej přitom nepřekvapuje. „Slavoj Kovařík si nikdy nevedl záznamy o pohybu svých, z velké části rozdaných, děl, a tím méně ho zajímala jejich přesná datace. Prostě raději tvořil a žil, než se zajímal o svou prezentaci a osud postupně se rozptylujícího díla,“ dodává Daněk.

Slavoj Kovařík přitom pro Česko není zdaleka autorem zanedbatelného významu. Tento malíř, grafik, scénograf, básník a vysokoškolský pedagog, který studoval u Emila Filly, má na svém kontě nejen řadu cenných uměleckých děl, ale například se zasloužil coby scénograf i o vzestup olomouckého divadelnictví v 60. letech 20. století. Ovlivněn byl v počátcích svojí tvorby kubismem, později pak lettrismem a pop artem.

Umístění jeho díla v Jesenické nemocnici přitom rovněž není nijak nečekané. „Autor měl k Jesenicku úzký vztah, což patrně vysvětluje, proč byl realizací dekorativní stěny pověřen právě on. Kovaříkův nevlastní otec totiž pocházel z Jeseníku a malíř sem o prázdninách jezdil tvořit už od konce 40. let,“ uzavírá Daněk.

„Osobně jsem byla moc mile překvapená, že jsme v interiéru nemocnice nalezli takto cenné dílo významného autora. Dekorativní stěnu v Jesenické nemocnici určitě zachováme na původním místě, kde ji mohou obdivovat jak naši pacienti, tak i jejich návštěvy,“ dodala ředitelka Jesenické nemocnice MUDr. Jana Chrastinová.

Jesenická nemocnice se stala členem skupiny AGEL v únoru loňského roku. Od té doby se novému vedení podařilo nemocnici nejen zmodernizovat, ale rovněž stabilizovat po personální stránce. Jen během posledních několika měsíců investovala Jesenická nemocnice do nákupu přístrojového vybavení desítky miliónů korun, například se zakoupila laparoskopická věž, kolposkop, resektoskop, ultrazvuk či kardiotokograf. Modernizací průběžně prochází také samotné prostory nemocnice.

Zpět