Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Nová úpravna vody v Jesenické nemocnici umožní ošetřit dvojnásobný počet pacientů

9.9.2016

Na hemodialyzační středisko Jesenické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, byla v těchto dnech nainstalována nová úpravna vody v hodnotě dvou miliónů korun. Moderní vybavení nejen, že přinese zjednodušení provozu, ale rovněž zvýší kapacitu obslužnosti pacientů, a to téměř na dvojnásobek.

Hemodialýza je terapie, při které dochází u pacientů se selhávajícími ledvinami, k čištění krve. „Při hemodialýze dochází k očišťování krve v systému trubiček, které pomocí dialyzačního roztoku odvádějí z těla škodlivé látky, nadbytek minerálů i vody. Tyto látky jsou u zdravých lidí běžně vylučovány z těla močí,“ vysvětluje fungování hemodialýzy MUDr. Ondra Bartošová, vedoucí lékařka dialyzační stanice Jesenické nemocnice s tím, že na výrobu dialyzačního roztoku jsou kladeny vysoké nároky.

Během jedné dialýzy projde přístrojem asi tolik litrů krve, kolik pacient sám váží v kilogramech, a proteče asi 160 až 200 litrů dialyzačního roztoku. „Provoz hemodialýzy vyžaduje nákladné technické vybavení. Stará úpravna vody zde sloužila již 25 let, byla poruchová a již nevyhovovala požadavkům dnešní doby. Nyní můžeme na 9 křeslech našeho oddělení obsloužit denně namísto dosavadních 12 až 18 pacientů,“ doplnila MUDr. Bartošová.

Hemodialyzační stanice Jesenické nemocnice zajišťuje péči o pacienty v chronickém hemodialyzačním programu. Dojíždějí zde nejen lidé z Jeseníku, ale ze všech koutů jesenického okresu, ze Zlatých Hor nebo z Bílé Vody.

Jesenická nemocnice se stala členem skupiny AGEL v únoru letošního roku. Skupina AGEL je jedním z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče v Evropě. Jen v České republice provozuje celkem 11 nemocnic, 8 poliklinik a další specializovaná pracoviště, včetně sítě laboratoří, lékáren a distribučních společností.

Zpět