Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Dětských úrazů v létě přibývá, varují lékaři Jesenické nemocnice

8.7.2016

Léto a s ním spojené prázdniny jsou pro děti jedním z nejočekávanějších i nejoblíbenějších období roku. Bohužel právě s tímto obdobím se pojí i největší počet úrazů u dětí, se kterými se musejí zdravotníci i malí pacienti každoročně vypořádat. Příčinou je častější pobyt dětí venku i častější provozování sportovních aktivit. V Jesenické nemocnici, která je členem skupiny AGEL, se ale setkávají i s případy, kdy je na vině čistě nezodpovědné chování.

V období letních prázdnin každoročně stoupá počet ošetřených dětských úrazů v souvislosti s jejich prázdninovými aktivitami. „Převládajícími poraněními jsou tržné rány, pohmožděniny, končetinová poranění od distorsí po zlomeniny nebo i úrazy hlavy,“ vyjmenovává MUDr. Petr Krátký, primář chirurgie Jesenické nemocnice s tím, že tato poranění vznikají nejčastěji při hrách nebo sportovních aktivitách, které děti v období prázdnin provozují ve zvýšené míře. Často se navíc těmto aktivitám věnují i děti, které se během zbylé části roku k podobným činnostem vůbec nedostanou.

Kromě běžných zlomenin způsobených typicky při lezení na stromy, jízdě na kole nebo jiných sportovních aktivitách ale nejsou výjimkou ani závažnější případy a zranění způsobená neuváženým chováním dětí i jejich rodičů. „Měli jsme zde například případ, kdy dvanáctileté dítě při řízení motorové čtyřkolky v terénu havarovalo a utrpělo závažné poranění jater,“ varuje MUDr. Krátký.

Nebezpečné ale mohou být překvapivě i velice rozšířené aktivity propagované třeba i mezi rodiči malých dětí. Typickým příkladem jsou trampolíny, které mohou způsobit dokonce i závažná poranění páteře či hlavy. „Hra na trampolíně se stala velice módní a zdánlivě bezpečnou zábavou. Opak je ale pravdou. Spolu s masovým rozšířením trampolín je v uplynulých letech sledovatelný významný nárůst dětských poranění při cvičení a hře na trampolínách. Nejčastěji se jedná o končetinová poranění, včetně otevřených zlomenin, poranění páteře a hlavy,“ říká primář Krátký s tím, že ke zraněním vede nejčastěji nezvládnutí pohybové koordinace na trampolíně nebo popření fyzikálních principů, na nichž funguje trampolína při nekoordinovaném pohybu více osob současně.

Velký pozor by si ale měli dát i milovníci cyklistiky s dětmi. „Překotně rostoucí zájem o cyklistiku je spojen s citelným nárůstem počtu zranění vzniklých při této činnosti. Velmi častou příčinou vzniku poranění je přecení vlastních schopností při výběru trasy, u dospělých hraje nezřídka roli požívání alkoholu během cyklistického výletu,“ varuje MUDr. Krátký a dodává, že pozitivním trendem je alespoň nárůst počtu cyklistů používajících ochranné přílby, v menší míře pak i další ochranné pomůcky.

Zpět