Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

O vyšetření tlustého střeva je v Jesenické nemocnici zájem i během epidemie. Nový moderní videokolonoskop odhalí včas i nejmenší hrozby

28.12.2020

Gastroenterologická ambulance Nemocnice AGEL Jeseník disponuje novým moderním videokolonoskopem se speciální rozlišovací schopností. Lékařům umožňuje provést velmi přesné kolonoskopické vyšetření a odhalit i nejmenší potenciální hrozby v trávicím traktu pacienta.

Česká republika je bohužel ve výskytu a diagnostice nádorů tlustého střeva ve světě stále na předním místě a na gastroenterologickém pracovišti Nemocnice AGEL Jeseník se kolonoskopických vyšetření provádí několik denně. „Za měsíc vyšetříme kolem 80 pacientů, asi 120 pacientů během roku pak v rámci preventivního vyšetření tlustého střeva, o které je velký zájem i v době covidové pandemie. Zájemci se hlásí pravidelně a doba objednání se pohybuje mezi třemi až čtyřmi týdny,” sděluje MUDr. Jiří Pernica z gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Jeseník. Na preventivní prohlídky chodí pacienti od 50 let, mladší ročníky pak jen v případě vážné rodinné anamnézy.

Díky nově pořízenému videokolonoskopu značky Olympus CFH 185L, který je již druhý v gastroenterologické ambulanci, provede jesenická nemocnice větší počet výkonů. „Jeho moderní zobrazovací mód NBI úzkopásmového zobrazování, společně s možností dvojnásobného přiblížení, nám umožňuje diagnostikovat polypy o velikosti pouhých 2 milimetrů, a tím předcházet u pacientů rakovině tlustého střeva. Pokud se podaří nález odhalit v počátečních stádiích, je lépe operabilní a rapidně se zvyšuje šance pacienta na plné uzdravení,” připomíná MUDr. Jiří Pernica.

Kolonoskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku. Provádí se pomocí ohebné sondy - videokolonoskopu, obraz je přenášen elektronicky, průměrná doba vyšetření je zhruba 30 minut. Před vyšetřením je potřeba několik dní dodržovat dietní režim a střevo dostatečně vyčistit vypitím vyprazdňovacího roztoku.

Zdravotníci gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Jeseník provádějí vyjma kolonoskopií také vyšetřování jícnu, žaludku, dvanácterníku, tj. endoskopické léčebné metody v horní části zažívací trubice.

Zpět