Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Odběry krve probíhají v Jesenické nemocnici i v době koronavirové epidemie

27.4.2020

Darování krve zachraňuje životy i v době nouzového stavu a karantény. Transfuzní oddělení v Jesenické nemocnici, která je členem skupiny AGEL, během koronavirové epidemiologie odběry nejcennější tekutiny nepozastavilo, ale důkladně upravilo výběr dárců. Lidé, kteří chtějí krev darovat poprvé, si musí ale ještě chvíli počkat.

V souvislosti se situací ohledně šíření nemoci COVID-19 transfúzní stanice v Jesenické nemocnici upravila výběr dárců pro dárcovství krve a některé preventivní bezpečnostní procedury dokonce provádí duplicitně. „Vylučujeme z odběrů dárce, kteří pobývali v posledním měsíci kdekoliv v zahraničí, byli méně než před 14 dny v karanténě nebo byli v kontaktu s osobou v karanténě. Samozřejmě nepřijímáme ani osoby s příznaky infekce - mající teploty, kašel, zvýšené množství bílých krvinek. Opravdu důsledně odebíráme cestovatelskou a osobní anamnézu, a to jak ve vyšetřovně dárců, tak i na vstupním filtru u vchodu do nemocnice, abychom co nejlépe zajistili bezpečnost jak příjemců transfuze, tak i zaměstnanců nemocnice a samotných dárců,“ vysvětlila MUDr. Dagmar Adamová, primářka úseku hematologie a transfuzní stanice Jesenické nemocnice.

Zdravotníci zvou dárce krve k odběrům v menších skupinkách, aby nedocházelo k větší kumulaci osob na chodbě a byly dodrženy bezpečné rozestupy mezi nimi. Zároveň se dbá na zvýšenou hygienu a dodržování nošení roušek. Periodicita odběrů u pravidelných dárců zůstává stejná. „Prvodárce v současné době k odběrům nepřijímáme,“ potvrdila primářka s tím, že situace v zásobování krví v Jesenické nemocnici je dobrá. „Úbytek dárců je kompenzován výrazným snížením potřeby transfúzních přípravků. Největší zájem máme trvale o skupinu O Rh D negativní,“ doplnila MUDr. Dagmar Adamová.

Odběr dárců krve se provádí na transfuzním oddělení Jesenické nemocnice v budově A každý čtvrtek od 6.30 do 11.00 hodin.

Zpět