Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 584 458 411

O nemocnici

Jesenická nemocnice i letos pořádá oblíbené předporodní kurzy

28.1.2020

Desítka nastávajících maminek zaplnila v lednu první ze čtyř lekcí s předporodní tématikou, které i letos otvírá Jesenická nemocnice, člen skupiny AGEL. Rodičky získají nejen kompletní informace o přípravě na porod a tlumení bolesti v jeho průběhu, ale i cenné rady od novorozenecké sestry k problematice kojení. Během kurzu se také naučí dechové i úlevové techniky, dozví se o bondingu a navštíví porodní sál a novorozenecké oddělení. Za loňský rok předporodní kurzy navštívilo 80 maminek, což je zhruba čtvrtina z celkového počtu 278 porodů.

Tři další přednášky se konají v termínech 6. a 27. února a 19. března, vždy ve čtvrtek od 15 hodin v zasedacím sálu Jesenické nemocnice. „Zájemkyním o předporodní kurzy dáváme určitou volnost. Nemusí se předem ohlásit a kdykoliv je mohou doprovodit i tatínci, protože navštěvují a platí vždy za jednotlivé lekce. Během roku pořádáme ještě dva okruhy přednášek začínající v dubnu a v září, takže žádné mamince nic neuteče,“ říká Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Jesenické nemocnice s tím, že cena každé lekce je symbolických 50 korun, které účastnice hradí na místě.

Kurz má kapacitu 20 maminek a jeho cílem je ulehčit porod rodičkám, ale také připravit rodiče na příchod miminka. „V prvních dvou lekcích přednáší porodní asistentka a lékař o tom, jak se na porod co nejlépe připravit, jak se chovat během něj a co rodičky čeká v šestinedělí. V dalších lekcích se řeší úlevové techniky během porodu, laktace, technika kojení i péče a manipulace s kojencem. Po každé lekci si rodičky mohou prohlédnout porodní sál i pokoje na oddělení,“ popisuje Pavlína Vašinová, na kterou se mohou zájemkyně o předporodní kurz v případě dotazů obrátit na čísle 723 672 771. Kromě předporodních kurzů nabízí Jesenická nemocnice také tělocvik pro těhotné, který se koná každé úterý v 14:45 v suterénu vstupní budovy nemocnice za poplatek 30 korun.

V loňském roce porodilo v Jesenické nemocnici celkem 278 žen z Jeseníku, ale i okolních vesnic, Zlatých hor a českopolského pohraničí. Poslední dobou stále častěji vyhledávají jesenickou porodnici i rodičky ze Šumperska, Rýmařovska, Bruntálska a Vrbna pod Pradědem.

Gynekologické a porodnické oddělení Jesenické nemocnice obhájilo titul Baby Friendly Hospital. Rodičky si mohou mimo jiné během porodu zvolit polohu i pomůcky pro usnadnění porodu, jako jsou balón, žebřiny, žíněnka, hydromasáž, relaxační hudba, aromaterapie, a také mohou využít bezplatnou přítomnost další osoby u porodu. Novorozenecké oddělení, které je součástí prostor Porodnicko-gynekologického oddělení, nepřetržitě provozuje linku laktačního poradenství.

Oddělení gynekologie disponuje vlastním gynekologickým operačním sálem a poskytuje gynekologickým pacientkám kompletní péči jak z hlediska diagnostických a léčebných operačních zákroků, tak vytváření zázemí pro gynekologickou pooperační péči.

Zpět